Bluffen med den dansande pappersdockan på gatan

Det här är ett gatuskojeri som du kanske haft tur att se på gatorna i någon huvudstad. Till skillnad mot treskalsspelet handlar denna scam om ett trolleritrick som gör åskådarna så nyfikna att de köper det för några Euros. När de väl packar upp paketet ser de hur de blivit lurade. I paketet ligger bara en tråd och en pappersdocka till ett värde av några enstaka cent, men du har betalat kanske €10 – 15 Euro för det.

Jag såg första gången en sådan här gatuskojare i London. Studerade det hela noga. Väldigt övertygande. Köpte en docka för att ha som minne och för att kunna visa upp den vid tillfällen. Under tiden jag stod där sålde mannen kanske två dussin av denna pappersdocka.

Det är en ganska snygg illusion när mannen packar upp en helt ny pappersdocka och får den att dansa, tar upp den lägger tillbaka den i förpackningen och säljer den…

Jag tror att detta är en storindustri. Det finns en grossist som levererar dessa pappersdockor och sedan får säljarna jobba på pitchen för tt tjäna in brödfödan.

Här några fler klipp:

Här ett bra klipp som förklarar mekaniken och hemligheten bakom det hela:

Annonser

2 reaktioner på ”Bluffen med den dansande pappersdockan på gatan

  1. Påminner om de där lurviga ”maskarna” man kunnat köpa sedan 80-talet med en fisketråd i ändan som gör att det ser ut som att de kan slingra sig mellan fingrarna.
    Kanske dags att damma av skrivaren och leta fram lite fiskelina. Lättförtjänta semesterpengar 😉

  2. Nja, Masken Max går inte riktigt jämföra riktigt med detta. Jag kände han som tog in och sålde dessa maskar på gator och torg. Sverker Wiman eller ”trollo” som han hade som artistnamn.
    Han var noga med att förklara att det var ett trolleritrick.
    men likheten är ganska slående, det håller jag med om. Skillnaden var att Masken Max kunde man utföra som Trolla förevisade den. Det kan man INTE med dessa dansande pappersdockor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s