Vidskepelse som skrämmer – på två olika sätt

Safaridump003
Ovanstående är en skärmdump från ett forum för paranomalister. Ett forum ditt vidskepliga vuxna människor söker sig för att bekräfta sin bias att det är paranormala fenomen och spöken och inte naturliga fenomen.
Här ser man hur folk jagar upp sig och skrämmer upp sig själva med sin vidskepelse. Detta är bara ett av många hundratals liknande poster på detta och andra liknande forum.
Deras upplevelser är säkert äkta men orsaken är garanterat naturliga orsaker. Men de är rädda, känner obehag, olust.
Hur hanterar man då detta? Jo, man söker inte efter naturliga förklaringar utan vill ha en övernaturlig förklaring med spöken. DET gör säkert barnen lugna…
Låt oss rationellt gå igenom och förklara möjliga svar till den här kvinnans upplevelser. Jag skriver inte att detÄR så, då jag inte varit på platsen, men de troligaste orsakerna för hennes upplevelser är:
  • Både gamla och nya hus ”knäpper och kbackar”. Det beror på sättningar i husen. Ofta om det växlar mellan kyla/värme, torrt/fuktigt och vice versa. Helt normalt.
  • Fullmåne påverkar människan INTE ALLS och vi har inga problem att sova i fuyllmånens ljus (OM du inte har bra mörkläggningsgardiner förstås. Om ljus kommer in kan det vara svårt att sova).
  • Barn känner inte av spöken utan oroliga föräldrar.
  • Ser du ljussken och ”mörka grejer” så kanske du har ett neurologiskt problem. Hör med läkare. Det innebär INTE att du är sinnessjuk eller något sådant. Detta kan bero på massor av naturliga saker som stress, undernäring, vitaminbrist etc, etc.
  • Känner du att du ”har folk runt dig” när du sover eller som ”greppar din fot” och liknande så läs på om det naturliga fenomenet sömnparalyshttp://sv.wikipedia.org/wiki/Sömnparalys
  • Läs gärna även om det naturliga paredolia-fenomenet som vi har i generna för att uppfatta och se ansikten och människor. http://sv.wikipedia.org/wiki/Pareidoli

Allt som allt: Läs på. Med utbildning och kunskap samt rationellt tänk slipper du vara orolig och rädd.

Men tror ni att man kan skriva så till denna kvinna på detta forum utan att anses ”trakassera” och ”mobba” dem?
Nope.

Och: NEJ! Det handlar inte om att man ”ser ner” på de som vill tro på spöken. Tro vad ni vill men är inte världen nog fantastisk utan att man behöver ha spöken för att ge ”guldkant” på tillvaron?
Tänk, i synehet, på barnet i alla fall…

IMG_1695
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s