Att prata med de döda (och de döda pratar tillbaka)

Här är ett avsnitt av Penn & Tellers Bullshit som handlar om påstådda medium, hur de jobbar och vilka tekniker de använder.
Ett bra och underhållande program alla som är intresserade av dessa påstådda medium och deras tekniker.

Annonser

10 reaktioner på ”Att prata med de döda (och de döda pratar tillbaka)

 1. Hade ingen som helst vetenskaplig stringens bakom sina antaganden. Kan man skönja en samlad avundsjuka bland världens trollerikår…
  🙂

  • Tvärt om, HerrJii. Det är mer vetenskap bakom programmet. I synnerhet hur vi psykologiskt tänker i saken. Och avundsjuka handlar det inte om, det handlar om att illusionister själva använder liknande tekniker för att förbluffa sin publik. Därav att illusionister oftast ser när dessa tekniker används för att lura folk att de kan prata med sina döda släktingar (och de döda pratar tillbaka).
   Jag är garanterat säker på att du inte sett programmet utan din bias får tala för sig utan att du sett något.

   Att du sedan, som Anders skriver, vägrar svara på frågor och uppför dig på det vanliga paranormalistsättet: In, veva, skrika ur sig en massa ogrundade saker utan belägg, ignorera att svara på frågor och sedan pipa iväg.
   Det enda du inte gjort är pipa iväg, men då du verkar ha ett trollbeteende så kommer du fortsätta med detta ett tag till innan du piper iväg.

   • Det märks att du inte är synsk. 🙂 Du hade garanterat fel, jag såg programmet innan jag kommenterade. Filmen var rätt dålig, tyvärr kan man inte avgöra någonting genom att ha sett filmen.

    • Nja, snarare handlar det om din bias som gör att du inte vill ta till dig verkligheten. Detta bevisar du då du inte tagit till dig vad som beskrevs i klippet. Hur förklarade man t ex att påstådda mediet kunde veta att mannen ville ha kontakt med sin mamma? Det borde du kunna utan att se om filmen (som du troligen inte sett, tror jag).

     • Det lilla man såg av vad mediumet gjorde så övertygande hon inte alls. Jag såg att de frågande innan om vad folk önskade träffa. Redan där, skulle jag gå därifrån. Det man såg på filmen var inte mediumklass, men jag antar att inte hela seansen är med. Ett hoppklipp från skeptikersidan. 🙂

      • Det är ett ansett påstått medium de filmade så där håller inte din tes.
       Hela seansen är nog filmad men de kan inte ta med allt i ett så kort program.
       Var det inte du som trodde att Det Okända inte redigerades för att få fler träffar.
       Det hela visar hur vi som sitters ger oss själva falskt minne och att vi glömmer bort saker och kommer ihåg träffar.

 2. Avundsjuka på vad då menar du? Mentalister lyckas ju MYCKET bättre än dina idoler medierna. Penn & Teller visar ju hur det görs, och om du trots detta vill klamra dig fast vid tron att något övernaturligt ligger bakom så står det dig fritt. Men fundera då också på varför INGA konkreta tips kunnat lämnats från medier som gjort att man löst några mordfall och INGA av de etablerade stora namnen vågar sig på Randis miljontest. Fundera på vilken förklaring som är mest logisk på de två frågorna…

  Du lämnade en hel del obesvarat i förra inlägget du kommenterade, är det här bara nästa isflak som du hoppat över till när argumenten tog slut eller?

  • Varför tror du man blir allvetande när man hamnar på ”andra sidan”? Varför tror du att ”andra sidan” skulle ha som uppgift eller vara intresserade av att lösa våra världsliga frågor, typ mordfall, försvunna, osv?

   • Nu var det ju DU som påstod att medier mycket väl skulle kunna hjälpa till vid mordfall. Och om man nu som avliden kan kan kommunicera med medier är det kanske ingen knasig tanke att man skulle göra det och berätta vem som tog livet av en och var kroppen fanns. Det vore väl ganska högprioriterat? Och om du skall hävda att man får helt andra prioriteringar när man väl gått bort så måste du dels förklara A) Varför medier ändå hävdar att detta sker fast de inte får några träffar och B) Varför storseanser där man berättar att avlidna intresserar sig för hur ofta man byter kalsonger skulle vara mer prioriterat.

    Kort och gott, du gör bara vad du kan för att vara motvalls och inte se det som är uppenbart för alla med lite kritiskt tänkande. Dagsläget är såhär: Det finns INGA hållbara belägg för att paranormala saker sker, däremot finns det en hel del saker som talar mot det. Det som medier visar upp kan replikeras med helt naturliga tekniker och kräver alltså inget magiskt för att funka. Fler och fler aktiva medier blir avslöjade med diverse fusk.

    Det där är alltså dagsläget, därmed inte sagt att någon inte kan ha övernaturliga krafter, men är det inte rimligt att vilja se prov på det UNDER KONTROLLERADE FORMER innan man tror på det?

   • Visst är det kul att du först försökt få det till att medier minsann VISST kan hjälpa till att hitta försvunna, och när du insett att deras resultat suger, istället växlar spår och vill ha det till att andarna är ointresserade? Vad fick dig att ändra dig? Var det din anonyme ryggdunkare som du delar IP-adress med som fick dig på andra tankar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s