Gatuskojare: Tre askar och en kula

europe_87
Så var det sommar och med sommaren kommer gatuskojarna.

Det man ser mest av gällande detta i större städer i Norden är de så kallade ”tre-skal-spelarna”. Du har säkert sett honom. En ensam (tror alla) person som lägger en liten matta på marken på gågatan och på den placerar tre tändsticksaskar och en liten kula gjord av cigarettaskfolie.
Det ser så enkelt ut; bara följa med ögonen under vilken ask kulan ligger. Ibland råkar han, klumpigt nog, ”slå till” asken så att man ser att kulan ligger där under. Och andra runt om har rätt och tjänar bra med pengar. kan inte vara så svårt och lite extrapengar skulle sitta fint till semesterkassan….

Problemet är att du förmodligen ett par minuter senare kommer att lämna spelet med, om inte hela så starkt decimerad, semesterkassa.

Det här är skojeri på högsta nivå och ingen vinner om inte personen som håller i spelet vill det. Och personen… Vi tror alla att han är ensam när det faktiskt ingår oftast minst fem personer runt detta spel.

Jag var 2008 med i Insider på TV3 där vi jagade dessa personer. Spännande och vi fick väldigt bra videomaterial hur de jobbar.

Här kan du se detta inslaget:

Här är hela filmen jag tog som användes i Insider. Jag har mer material på dessa skojare:

Treskalspelet är en konstart. Hittade detta klippet som visar en expert. han använder en teknik jag aldrig sett förut; att hålla allt i händerna. Smidigt om man snabbt måste ”försvinna” då Polisen närmar sig …

Skal/askar är mest vanligt i Norden och Europa. Det finns nämligen andra varianter och det är det så kallade Three Card Monte som spelas med tre spelkort. Här gäller det att följa damen och gissa var hon ligger.

Det finns varianter av detta och det är med runda skivor där en har en prick. Tekniken är densamma och det är medhjälparna (shills) som ser till att pengarna kommer in.

Mitt tips: De som vinner på filmerna ovan är medhjälpare. Alla andra förlorar. Spela aldrig detta spel om du inte vill ge bort dina pengar och är medveten om att du gör så och tycker det är okej.

Annonser

2 reaktioner på ”Gatuskojare: Tre askar och en kula

  1. Jag jobbade förut på ett kontor längs drottninggatan och då såg man dessa rätt mycket sommartid. Jag stannade några gånger en längre stund några meter från dessa och de flesta var riktigt duktiga. En gång hittade jag dock en som var riktigt usel (under c:a 40-50 minuters tid när jag stod och tittade så gick det inte att missa en enda gång var kulan låg), men trots det var det max 1 på 5 som vann pengar. Det var som att folk ville bli lurade. Det byttes folk rätt friskt runt de där personerna, men var inte uppmärksam nog för att se om någon gick därifrån för att strax komma tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s