Varför illusionister och mentalister är så viktiga för skepticismen

Randi_quote

Jag får ofta frågan varför illusionister och mentalister så ofta är skeptiker. Det bästa svaret på den frågan är ju att vi vet hur man med enkla medel kan ge sin publik en illusion av ett sjätte sinne.
Vi lär oss hur man ”lurar” folk med vilseledning, hur man använder falska minnen som gör att publiken inte kommer ihåg ”the dirty work” och mycket mer.

Jag brukar visa de som tror på paranormala fenomen att illusionister och mentalister kan efterlikna paranormala fenomen, fast mycket bättre. Jag kan t ex räkna upp ett par dussin personer som är bättre på att böja skedar än Uri Geller. Här är ett klipp på en servitör vi hade när jag jobbade på ett kryssningsfartyg för några år sedan. Här böjer han en sked för mina döttrar och gör det i mitt tycke bättre än Geller:

och mentalister som Derren Brown visar sig vara bättre än vilket medium som helst när han använder cold readingtekniker och låtsas att han är ett medium. Klippet nedan visar just detta då Derren Brown i sin tv-show ”Messiah” reste till USA som helt okänd. Han låtsades vid detta tillfälle vara ett medium och nedan kan ni se resultatet:


(då jag av erfarenhet vet att de som tror på paranormala fenomen anser att Derren Brown har ”kontakt på riktigt” i klippet ovan så använder Derren enbart cold readingtekniker)

Skillnaden mellan t ex ett påstått medium som gör en storseans och en magikers show är egentligen inte så stor. Den stora skillnaden är att det påstådda mediet sällan (läs: aldrig) berättar för sin publik att han/hon använder sig av olika tekniker för att ge en illusion av att de pratar med de döda (och de döda pratar tillbaka).

Nedan kan du se ett klipp med just ett sådant påstått medium. Påstådda mediet, Stephen Holbrook, gör drygt 20 seanser i månaden och tjänar bra på detta. I klippet låter man illusionister/mentalister ta en titt på Holbrookes seans.
Notera två saker i klippet:

  1. Efter 3:30 berättar en barnpsykolog vad det kan medföra att inte sörja normalt och släppa sorgen som man bör, tack vare personer som Holbrook.
  2. Efter 7:40 kan du se mentalisten Kennedy göra cold reading på människor som stoppas på gatan och det visar sig att han är BÄTTRE än Holbrook när man kommer till träffar.

Kan väl nämna att detta med att Steve Holbrooke ändrat på sin hemsida och nu säger att han gör en show, som nämns i klippet, bara var en kort stund. I dag står det ingenting om detta på Holbrookes hemsida. I stället skriver han:

Hi, and welcome to my website. Here you can keep up to date with my venues, and find out more about my natural gift as a Medium, which I am pleased to share with people because it is so genuine and natural – that is why I travel the UK giving public demonstrations of Mediumship and Clairvoyance – so that people can see for themselves that I do have a rare gift – and that life continues after our physical death.

Låt oss till sist överlämna ord och bild till Orson Welles som förklarar cold reading:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s